Kelionės data: 2017 m. gruodžio 31 d. – sausio 7 d.
Šalis: Malta
Naujieji metai – kur būtų šilta (ar bent jau saulėta), nebrangu, nereikėtų toli keliauti. Tokią lygtį su trimis nežinomaisiais sprendėme artėjant prie pabaigos 2017-iesiems. Tiesa, buvo dar vienas, tiksliau, du norai – kad būtų, ką pamatyti ir kad tai nebūtų vasarinis kurortas, kuriame žiemą liūdnai vaikštinėtume tarp uždarytų viešbučių ir neveikiančių kavinių.
Ir tokią vietą radome. Pigiausiai skrydžiai dėliojosi taip, kad į savo žiemos atostogų vietą atskridome tik gruodžio 31-ąją apie pietus. Tad tos dienos planas buvo kruopščiai sudėliotas – vėlyvi pietūs dar būnant Vilniuje išsirinktoje kavinėje, trumpas poilsis viešbutyje, tada – vėl į trasą. Tiksliau, į krantinę, iš kurios persikėlėme į įsimintiną Naujųjų metų sutikimą žadančią Valetą (Valletta) – 2018-ųjų Europos kultūros sostinę. Ir čia jau buvome tiesiog įtrauktos į šventės šurmulį: visą naktį veikiančios kavinės, linksmos žmonių minios gatvėse, o pagrindinėje Šv. Jurgio (St. George‘s) aikštėje – įspūdinga naujametinė programa. Pagalvota ir apie detales, pavyzdžiui, kaip visai tai miniai po renginio grįžti atgal į viešbučius, tad iki paryčių kursavo visuomeninis transportas – ir autobusai, ir laivai.
Ir tik kitą rytą po pusryčių viešbutyje ramiai išėjome į krantinę ir aiktelėjome – prieš akis vėrėsi saulės nutvieksti atvirukiniai Valetos mūrai. Ir tada jau aiškiai įsisąmoninome – esame Maltoje. Taip, su tokiais pradžioje surašytais norais, žvelgiant į žemėlapį ir į skrydžių iš Lietuvos tvarkaraščius, mūsų dėmesį patraukė Malta.
Apie tai, ką joje pamatyti - plačiau.
Orai
Ar toks pasirinkimas pasiteisino? Tikrai taip! Praleisti pirmąją Naujųjų metų savaitę Maltoje buvo puikus sprendimas – saulėta, šilta, yra ką pamatyti, kur skaniai pavalgyti, o ir kainos labai nesikandžioja. Žodžiu, puikus variantas pasidžiaugti saule, kai Lietuvoje vos prašvinta per pietus. Tiesa, paplūdimio gerbėjus turiu nuvilti – maudymosi kostiumėlio neprireikė, nors vieną dieną tikrai gailėjausi, kad palikau jį viešbutyje. Oro temperatūra vidudienį būdavo apie 16-18 laipsnių šilumos, saulei nusileidus, žinoma atvėsdavo. Nemaloniausias buvo pora dienų pūtęs šaltas, stiprus vėjas. O jam nurimus, prie Šv. Petro (St Peters‘ Pool) baseino kaitinomės saulės atokaitoje vilkėdamos trumparankovius marškinėlius ir pavydėjome pasiėmusiems maudymosi kostiumėlius, nes jie galėjo pasinerti į taip viliojančiai atrodantį Šv. Petro baseino vandenį.
Transportas
Pasiteisino ir mūsų pasirinkta viešbučio vieta – Sliema. Pasirinkimo kriterijai: miestelis, šalia sostinės Valetos (bet su šiek tiek žemesnėmis nakvynės kainomis), iš kurio būtų patogu susisiekti su pagrindinėmis lankytinomis salos vietomis. Ir, pasirodo, viską įvertinome labai teisingai. Šalia mūsų viešbučio buvo stotelė („Ponsonby“), iš kurios autobusais galėjome patogiai keliauti po visą salą, netoli – prieplauka, kurioje sėdusios į keltą per kelias minutes galėjome pasiekti Valetą. Transportas palyginti pigus, juo labiau, patogu įsigyti autobuso ir kelto (dėl pastarųjų – gerai paskaičiuokite, kiek plaukiosite) nuolatinius bilietus (mums savaitei toks autobuso abonementas kainavo 21 eurą, daugiau informacijos: https://www.publictransport.com.mt/ ) Ir labai nenusigąskite, jei dėliojant Google Maps‘e kelionės maršrutą suprasite, kad jums reikia išlipti 56-oje stotelėje. Ne, tikrai nereikės važiuoti pusę dienos iki kitos salos pusės, pavyzdžiui, iki Dingli uolų. Maltoje autobusų sustojimo vietos išdėliotos labai arti viena kitos, bet autobusai tiesiog pravažiuoja pro daugelį jų, jei niekas iš keleivių neplanuoja išlipti ir niekas stotelėje jų nestabdo. Taip, pirmą dieną praleidome ne vieną autobusą, kol perpratome šią sistemą. 🙂
Maistas
Maltos virtuvėje susimaišė visų čia gyvenusių tautų: italų, prancūzų, britų, arabų – receptai ir skoniai.
Vieni populiariausių – triušienos patiekalai. Kadangi man šie gyvūnėliai gana mieli ir nuo vaikystės jų mėsos nevalgau, apie šiuos patiekalus nelabai gali ką pasakyti. Iš ragautų patiko pastizzi – pyragėliai su rikotos ar kitokiu įdaru. Įdomi ir soti pasirodė „našlių sriuba“ – daržovių sriuba, virta, panašu, iš to, ką pavyko rasti namuose. Populiarūs įvairūs pyragai su įdarais (mėsos ir pan.), timpana – savotiškas makaronų pyragas.
Na, o jei norisi tiesiog skaniai pavalgyti, o ne ieškoti tipiškų Maltos patiekalų, galima rinktis ir jūros gėrybes ar žuvį, apsilankyti itališkoje picerijoje.
Nedrįsčiau teigti, kurios valgymo vietos geriausios, nes tam reikėtų išbandyti daugelį jų. Kelios mums rekomenduotos vietinio lietuvio ir tikrai nenuvylusios:
Atkreipkite dėmesį